ONZE PROJECTEN IN NOORD-MACEDONIË

In 2012 is Foundation 4 Life gestart met het maken van zendingsreizen naar Noord-Macedonië. We werken daar samen met diverse kerken en bedieningen. Onze sterkste relatie is met Christian Centre 490. Vanuit de moederkerk in Skopje zijn diverse andere kerken in het hele land gestart. Er is een mooie, kostbare vriendschap ontstaan met Zoran Spasovski (https://www.facebook.com/graceamazing.net/) en zijn vrouw Rebecka, die het werk van Christian Center 490 in het hele land overzien.

Een aantal jaren geleden zijn we vanuit Foundation 4 Life een partnership aangegaan met Christian Center 490. Een groot deel van de opbrengst van onze kringloopwinkel in Culemborg (zie de pagina over Habbekrats) gaat naar projecten in Noord-Macedonië. Daarnaast werven we via diverse kanalen fondsen voor lopende projecten. Momenteel ondersteunen wij vanuit Foundation 4 Life drie projecten in Noord-Macedonië:

VOEDSELPROJECT ŠUTKA

In Šutka, een wijk in de hoofdstad Skopje waar de grootste zigeunerpopulatie van Europa woont, ondersteunen we de kerk onder andere bij het voedselproject. Dagelijks krijgt een grote groep kinderen een maaltijd aangeboden. Voor sommige kinderen is dat de enige maaltijd die zij op een dag krijgen.

BOUW GEMEENSCHAPSCENTRUM BANICA

In Banica, in het zuiden van het land, zijn we betrokken bij fondsenwerving voor de bouw van een gemeenschapscentrum/kerk. De visie van de kerk is om ditt gebouw niet alleen te gebruiken voor samenkomsten, maar vooral ook om de lokale gemeenschap op allerlei manieren praktisch te dienen en te ondersteunen. In het gebouw komt een gaarkeuken om voedsel te kunnen bereiden voor arme mensen, maar bijvoorbeeld ook douches en wasmachines omdat veel mensen die thuis niet hebben. Daarnaast komen er slaapplekken, gespreksruimtes en een trainingsruimte om mensen basisvaardigheden aan te leren. En uiteraard een grote en veilige speeltuin voor de kinderen!

MOBIELE KLINIEK

In diverse dorpen in de heuvels rondom Banica, hebben veel arme mensen geen of zeer beperkt toegang tot basis medische zorg. Enerzijds komt dit omdat er in die dorpen gewoonweg geen medische voorzieningen zijn, anderzijds hebben mensen vaak geen geld om een zorgverzekering af te sluiten. Daarom werken wij samen met lokale artsen en een lokale apotheek aan een concept dat wij ‘mobiele kliniek’ noemen. De visie is om regelmatig met een medisch team de dorpen in de omgeving te bezoeken, zodat mensen een afspraak kunnen maken met de dokter. Zij worden onderzocht, krijgen advies en basis medicatie. De lokale artsen hebben toegezegd hier onbezoldigd aan mee te werken. De kosten voor de locatie, het transport, medische instrumenten en de medicijnen komen voor onze rekening. In oktober 2024 gaan we van start met een eerste pilot.

Video’s

Wilt u meer weten over onze projecten in Šutka en Banica? Bekijk dan onderstaande video’s. Van de mobiele kliniek zal er naar verwachting in het najaar van 2024 een video beschikbaar zijn.

Hoe kunt u helpen?

Bent u enthousiast geworden over onze projecten in Noord-Macedonië en wilt u ons financieel ondersteunen? Dan kunt u uw fiscaal aftrekbare gift overmaken op…..  o.v.v. projecten Noord-Macedonië.